Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Den mest fantastiske jul


Nedtællingen er startet. Julen og helligdagene nærmer sig. Tid til at ses, julefrokoster, besøg fra nær og fjern, gaveindkøb, mad, tid til at hygge. Det nære og kære. Forventningerne blæses op. Og i år skal vi godt nok ha’ den mest fantastiske jul.

Forleden sad jeg sammen med en flok veninder, som jeg har kendt det meste af voksenlivet. Alle 55+. Alle som en var de en lille smule kørt træt i alle disse forventninger. Egne og andres. Men ens for os alle var, at vi var indstillet på at skubbe trætheden til side og leve op til det, der er bygget op gennem et langt liv og liv før det. Men er det det rigtige at gøre? Er en fantastisk jul muligt, eller er tiden inde til en ny fortolkning af, hvad fantastisk egentlig er for noget?

Duften af andesteg og barndom

De fleste af os omkring julefrokostbordet havde tydelige minder om julen, som den var, da vi var børn. Selv husker jeg duften af andesteg og de brunede kartofler, men også, at der netop i disse dage blev sørget for de gamle og svage i familien. Alle skulle ”bydes til bords”, som det hed. Erindringen om en uendelig lang dag op til en spændingsfyldt og meget varm aften, hvor jeg altid endte i bare ben. Altid skulle der vaskes op efter julemaden, før vi endelig samledes om juletræet. Mange sjove episoder, som da onkel Orla brillerede med at finde den store runde mandel i risalamanden. Lige det år var min mor dog løbet tør for mandler og havde i stedet brugt en hasselnød, så vi skraldgrinede. Episoden blev genfortalt år efter år. Eller den jul, hvor julemanden glemte alle sine manerer og råbte sgu og fanden, da nisseskægget spærrede for udsigten, og han trådte lige ned i en spand vand gemt bag juletræet til værn mod de levende lys. Stemmen lød unægtelig som min fars.

Den rigtigste jul

Minderne er levende, og vores barnesjæle ler inden i. Stemninger og følelser fra barndommens jul er nærmest smeltet sammen med vores voksne sjæl og vé den, som anfægter, hvordan julen rigtig skal være. Traditioner og ritualer sidder dybt i os alle. De føles livsvigtige og kan næsten udløse krig midt i julefreden når de støder sammen: I kirke juleaften – eller ej? Danse om juletræ eller ej og hvornår? Uddeling af julegaver til alle på én gang - eller? Menuen – and, flæskesteg, risengrød? …

Tavs overlevering

Særligt forstår jeg nu som meget voksen, hvor meget mine forældre egentlig slæbte og knoklede for at gøre julen hyggelig og lydefri for alle. Huset var bare fyldt med gæster, og intet manglede. Mine forældre, der drev en bagerforretning med tidlige morgener og lange åbningstider, gjorde, hvad der forventedes. Uden beklagelser. Uden synderlig hjælp fra andre. Sådan var det!

Traditioner overleveret som tavs viden fra generation til generation, uden nogen stillede spørgsmål. Sådan er vores jul da!

Klamrer vi os til det sikre?

I modsætning til mine forældre, mig og mine fire søskende, lever vi i dag i en tid med opbrud i familie- og samfundsnormer. Med skilsmisser og opbrud. Nye sammenbragte familier. Nye kulturer og sammenbragte traditioner. Selvom det er tydeligt for alle, at det bliver stadigt mere indviklet at lægge juleglansbilledet så strålende tilrette, som vi husker det, er det måske netop dette, uroen, der gør, at vi klamrer os til tiden, der var engang? Juletraditioner så fine og lange som guirlanderne på juletræet minder os om en lykkelig og sorgløs tid. Det er jo den, vi vil genskabe.

Og så er der næste generation

Også for vores børn, som måske efterhånden er ret voksne. Og de går også ud fra, at vi, som vores forældre og deres før dem sørger for at skabe den ”rigtige” jul. De ønsker også for sig selv og deres børn – vores børnebørn – denne udefinerlige tryghed, der ligger i gentagelsen. Akkurat som mine egne forældre gjorde for mig, da jeg blev voksen og selv fik børn, vil jeg også som langt de fleste netop dette. For vi knuselsker jo vores børn og børnebørn. Men kontinuiteten er opbrudt, og kæden af guirlander er ujævn. Og så er der den snigende træthed, som veninderne til julefrokosten talte om, der truer med at overhale glæden og blot få os til at ønske, at det hele snart er overstået igen.

Den gode gamle anakronistiske jul

Hånden på hjertet. Er det overhovedet muligt at blive ved med igen og igen at genskabe denne lagune af lun tryghed, duften af jul, varme bare ben for alle? Eller er det noget, vi bilder os selv og hinanden ind? Hvis du helt selv kunne bestemme. Hvad vil du så gerne? Køre på, indfri forventningerne eller skrue ned eller måske helt befri dig for juleræset? Måske knokler du til daglig og længes i dit stille sind kun efter at lægge benene op, købe kagerne, lade nogle andre lave stegen? Måske er julen, som du husker den og det, du så gerne vil leve op til, blot en anakronisme?

Andre måder?

Findes der så en anden farbar vej? Uden helt at melde sig ud af julen? Uden pligtskyldigst at bide i det sure juleæble? Er der andre, bedre, mere afslappende måder, som kan gøre julen dejlig og afslappende både for dig og de andre og først og fremmest for børnene? Selvom din mor, far, mormor, oldemor alle satte en ære i at stå for det hele – og fra bunden af – er det jo ikke nødvendigvis æreløst at bede om hjælp, tillade kontroltab og lade fællesskabet tage over, så du undgår at føle dig som eneansvarlig og kørt totalt over af den store sneplov, når julen er ovre, og du måske igen skal på arbejde.

Jeres jul anno 2017

Måske er det på tide at indse, at den gode gamle jul ikke eksisterer i sin gamle form mere. Og fremfor at begræde, hvad der ikke længere er, er tiden måske inde til at definere, hvilken form for jul, der rent faktisk er praktisk muligt…. anno 2017.

Det kræver ikke en juelmassakre, men måske kun at brikkerne lægges på en ny måde. Men først af alt forudsætter det, at du lægger dine forventninger på hylden og inviterer resten af familien til at lege med og komme med konkrete ideer, så alles følelser, forestillinger og ritualer omkring jul kan udfolde sig i en ny tidssvarende kontekst. Skal juleaften absolut være om aftenen – med små børn er det måske bedre tidligere på dagen? Skal der være and og flæskesteg? Hvad med størrelsen af julegaver og til hvem, skal der ryddes op i gaveønsker og –lister? Julen kan strikkes sammen, så den passer jeres familie. Det kræver blot dialog, gå-på-mod og fantasi.

Overblik og uddelegering

Med en fælles forventningsaftale i hus kommer turen til en fælles organisering og udførelse: Er det dig, der lægger hus til juleaften, flere juledage, så find først ud af, hvad dit eget behov er for at ”have styr på det hele”. Start tidligt med at skabe overblik fra start til slut:

  • Hvem og hvor mange gæster?

  • Hvor mange måltider drejer det sig om og med hvor mange hver gang?

  • Overnattende gæster? Børn i forhold til voksne?

  • Uddeleger opgaver: Hvem har ansvaret for hvad?

  • Hvis du holder fast i selv at stå for det hele, kan du fx overveje at lave en boks med opgaver skrevet ned på en seddel, hvor de voksne kan trække, eller læg en seddel under hver tallerken: ”sørg for vand/vin”, ”tag af bordet”, etc.

Farvel til udmattende katastrofejuler

Erindringen om barndommens jul er smuk. Men den er også skyld i, at mange juleaftner kan ende i katastrofer, på trods af stort ønske og ihærdigt arbejde for netop det modsatte. Alternativt overlever man bare samværet, mens uenigheder og konflikter skubbes ublidt ind under gulvtæppet. Som voksen+, ja, måske endda som et af familiens overhoveder står du et sted i livet, hvor du både har alder, erfaring og forhåbentlig også mod til at gøre op med generationers dogmer om, hvordan julen BØR være. Og i stedet inspirere de yngre medlemmer til at tage aktiv del i projekt fællesjul. Men først og fremmest tager du dig selv alvorligt og sætter dig selv fri. Og hvem ved, måske bidrager du ligefrem med en ny fortælling til fremtidige juleaftenener om dengang i 2017, da du foreslog … ?

Valget er frit og heldigvis mange – i Modne Livsvalg ønsker vi en festlig og afbalanceret jul for jer alle J