Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Find din indre Pippi


Forleden faldt jeg over denne tekst af Pippi Langstrømpe på væggen i et storcenter. Jeg smilede og kunne for mit indre blik se denne herlige børnebogsfigur, den ukuelige pige med sit røde hår og fregner, der bor alene i sit skæve hus Villa Villakulla og som kan løfte sin hest Lille Gubben med aben Hr. Nilsson på sin skulder. Hele dette skønne ”mulighedsunivers” skabt af Astrid Lindgren tilbage i 1945.

Og jeg tænkte, hvor fantastisk det kunne være, hvis langt flere mennesker også kunne have denne Pippi Langstrømpe holdning til tilværelsen. Med appetit turde gribe livet, udfolde drømme og se de mangeartede muligheder, som findes og egentlig blot venter på at blive realiseret. Hele livet igennem.

Jamen, det kan jeg jo ikke…

Men det er nemmere sagt end gjort. Vi kender det alle sammen. Muligheden opstår, og lige i kølvandet følger alle forbeholdene. Vores tanker har stor magt. De griber ofte forstyrrende ind og hæmmer på vores handlinger. Og rigtig mange mennesker får gennem livet spundet sig ind i et net af alt for mange hæmmende tanker: ”Det kan jeg da ikke” (underforstået ”finde ud af”, ”magte” etc.)

Hvor kom forbeholdene fra?

Fra start har vi alle fået forærende nogle genetiske byggeklodser til vores personlighed. Vi præges også af det miljø, vi vokser op i. Lærer af mor og far og andre voksne; afhænger af, hvilken tidslomme vi er født ind i og vores lokale opvækstbetingelser. Og så er der samfundets normer og regler for god og acceptabel opførsel. Du får tidligt sans for, hvad der er ”tilladeligt” og hvad er ”ikke tilladeligt”. Ja, hvordan livet bør leves!

Disciplin eller struktur

Min dåbsattest siger 1957. Jeg voksede op i tresserne, hvor ”børn skulle ses, men ikke høres”. I skolegården stod vi pænt i rækker og geled og ventede på, at læreren låste døren op. Inde i klasseværelset gentog mønstret sig, hvor vi skulle stå helt stille bag stolen, til læreren gav lov til, at vi måtte sætte os ned. Var det militaristisk og disciplinært? Næh, det erindrer jeg ikke. Det gav vel struktur og forudsigelighed samt socialisering.

Har man sagt A, må man også…

Min barn- og ungdom (og måske også din?) var præget af de voksnes læresætninger: ”Har man sagt A, har man også sagt B” eller ”en pæn pige stikker render ikke af pladsen i utide” eller ”din vilje sidder i fars baglomme” eller ”intelligente mennesker keder sig aldrig” eller ”skomager, bliv ved din læst” og så videre og videre.

Alle disse sætninger har sammen med den øvrige regulering af adfærden betydning for, hvordan du tænker og handler som voksen. Bevidst, ja, men i lige så høj grad ubevidst.

Dit indre mindset kan spænde ben

Hvordan tænker du her midt i livet? Leger du mon med glade drømme og fantasier om, hvad du godt kunne tænke dig? Akkurat som Pippi Langstrømpe. Er du åben for udfordringerne på dit job, i kærlighed og med hensyn til bopæl, aktiviteter og meget andet her i livet? Fører dine drømme dig nye steder hen. Eller er de som en boomerang, der, lige så snart du har fået færten af en længsel, rammer dig i nakken med et: Det kan jo ikke kan lade sig gøre? Det kan du lige så godt droppe…

Hvor længe vil du lade dig styre?

Man kan sige, at det, der bremser dig, er det indre mindset, der blev skabt gennem din opvækst. Men hvem siger, at det skal blive ved med at være sådan? At du ikke kan få realiseret dine inderste drømme her i livet, mens du stadig kan, bare fordi du uden bevidst at ville det, kommer til at spænde ben for dig selv? Hvor længe vil du lade dig styre af ”undskyldninger om en dårlige barndom eller manglende tid” eller ”hvis bare dit og dat..”?

Luk munden på din indre kritiker

Al forandring og udvikling starter som bekendt indefra. Hvis du genkender triggeren i form af en velkendt indre negative stemme eller måske et helt kor af formanende, løftede pegefingre, som tryner dig og din handlekraft, er det måske på tide at sige ”hold mund” til dem. Og måske er tiden inde til at fyre den kritiske indre dommer, der mentalt pisker dig, nedgør dig, viser dig mistillid og taler kritisk til dig på en måde, som du i øvrigt aldrig selv ville tale til selv din værste fjende?

Op af hjulsporet

De indre negative overbevisninger, som har skulle holde dig inden for de sociale rammer, som dine forældre og samfundet udstak, har du ingen glæde af. Fordi de forhindrer dig i at handle på det, du allerhelst vil. Det eneste, du får ud af at fortsætte med at lytte til denne indre gamle parasit, er usikkerhed, depression og bitterhed, som i værste fald kan slå til, når du som meget gammel måske ikke længere er i stand til at handle og forlade det dybe hjulspor. Måske er det på tide, at du tager til genmæle? Nu!

Fake it till you make it

Kodeordet er afvisning. Vil du op af plovfuren, skal du gøre det stik modsat, hvad din indre kritiske stemme fortæller dig. Du skal være ”ulydig”, handle og gøre lige præcis det, som du bilder dig ind, du ikke kan eller ligefrem kan være bange for. Og når du gør det, og mærker angsten, så husk: Det er jo bare et ekko fra fortiden. Det er ikke let. Og det føles ikke naturligt. Men fake it till you make it.

Vær din egen Pippi

Vær din egen allerbedste ven. Vær din egen Pippi, når du næste gang står i en situation præget af lyst og muligheder, hvor den indre kritiker pludselig dukker frem med krabasken. Tag til genmæle ved at ignorere alle disse velkendte ”bør/skal” og ”kan ikke”. Tro på dig selv. Klap dig selv på ryggen og tal beroligende og opmuntrende til dig selv. For du kan, vil og tør.

I Modne Livsvalg er vi optaget af at rykke ved gamle dogmer og indskrænkende overbevisninger – vi insisterer på at leve livet fuldt og helt hele livet igennem. Hvad med dig? Find din indre Pippi Langstrømpe frem - du kan meget mere end du selv tror!