Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Ferien er slut, fik du færten?


Tilbage fra ferien - hvordan har du det egentlig? Afslappet, glad, parat til at komme i gang igen? Eller drønede du godt stresset af sted op til ferien med en forventning om, at endelig… denne ferie, dette åndehul ville skaffe dig løsningen på alle de løse ender i dit liv, du savner? En klar plan på, hvordan resten af dit liv skal leves i overensstemmelse med dine drømme og behov?

Hvis det ikke gik helt som forventet, kan jeg berolige dig. Efter hver ferie kan jeg konstatere, at min praksis fyldes af nye, og typisk klienter i alderen 50+, som kløjes i livet – det være sig bristede forventninger til parforholdet, arbejdet eller personlige drømme etc.

Refleksioner i ferien

Livet er en stor pose blandede bolsjer, evige forandringer fyldt med glæder og besvær. Lykke, sorg og kriser. Og ja, uret tikker. Selv midt i livet med alle dine mange års indhøstede erfaringer kan det være svært at finde ud af, hvordan dit livs drømmescenarie skal konstrueres i praksis?

Fik du mon alligevel en fært af drømmen i sommerferien? Var der noget, som skurrede i dit liv? Blev du inspireret og gjorde dig nye tanker om anderledes måder at leve på?

Engle eller dæmoner?

I enhver udviklingsproces er det godt at kunne se sit liv udefra, at se det hele i helikopterperspektiv for selv at opnå erkendelse. At se evt. dæmoner i øjnene, råt for usødet: din alder, forholdet til arbejdet, ambitionerne, familien, partner, de voksne børn, boligen, etc.? Og, ja, ikke at forglemme drømmene. Dér hvor du er lige nu. Det, du allerinderst inde gerne vil, hvis ellers blot du kunne, turde, ville? Helt fri for andres bedømmelser eller samfundets indsnævrende traditioner. Hvis bare, det hele var anderledes, hvis bare ’dit og dat’, osv..? Men måske er det i virkeligheden dig selv, som spænder ben i dit eget livshjul?

Komfortzonen

Al udvikling starter som bekendt indefra. Generelt kan vi mennesker bedst lide at være i den velkendte komfortzone. Alt skal gerne være status quo, så er vi i psykologisk kontrol, så har vi styr på tingene – det bilder vi os i hvert fald ind. Interessant nok udfordrer børn konstant komfortzonen, hjernen er under udvikling og præget af mange impulser. Børn søger ud over grænser pga. af positive forventninger til forandringer, noget godt, spændende, osv.

Som vi vokser op og bliver voksne, er det præcist omvendt - her har fornuften fået alt, alt for meget overtaget. Opdagelseslysten har fået én på sinkadusen. Vi frygter, hvad der kan gå galt.

Der på dødslejet

Hvem siger egentligt, at det skal fortsætte sådan? Hvem siger, at det ikke kan lade sig gøre at prioritere dit liv, selv at bestemme, selv at designe dit liv, som du gerne vil? Det er nok ikke arbejdet, du tænker mest på, der på dødslejet..? At du ikke arbejdede noget mere, ofrede dig mere for karrieren, etc. Næh, undersøgelserne viser, at hvad vi fokuserer på til allersidst, er de menneskelige relationer,og at langt de fleste døende ville ønske, at de ikke havde været så bange og tryghedssøgende. At de havde truffet flere valg, turdet springe mere ud på dybt vand og levet mere intenst.

Alle disse bolde i luften

Du er ikke alene. Der er mange gode grunde til, at den berømmede udvikling i samfundet også har fået betydning for det enkelte menneskes livsudfoldelser og troen på samme. I gamle dages bondesamfund arbejdede vi for at (over)leve. Så kom industrialiseringen, klokketiden blev indført. I nutidens senmodernitet lever vi for at arbejde, mens fråden står os om munden. Det er op til den enkelte selv at finde den hårfine ”work-life balance”. Med andre ord, det er blevet et knivskarpt spørgsmål om at udholde. Ikke underligt, at det er svært af finde ud at jonglere med alle de forskellige bolde i luften, kærlighed, arbejde, ambitioner, drømme,. Og svært er det. Det understreger de stigende stress- og depressionskurver.

Vær en humlebi

Alligevel har du et valg. Det er ikke selve livsvilkårene, men måden du ”coper”, dvs. håndterer livet, som gør udfaldet. Og jo, selvfølgelig kommer det ikke bare af sig selv. Men smag lige på den! Humlebien kan i teorien ikke flyve, men den gør det. Mennesker, der tør forfølge deres drømme, har en bevislig dedikation. De er ’døve’ for omgivelsernes løftede pegefingre. De bevarer fokus på drømmene. De hopper ud i det, går i handlemode og evner bedre at være i flow. Ikke fordi de er klogere eller smartere, har bedre økonomi end andre, men alene fordi de mærker et behov og handler på det.

Husk stenen i skoen

Al forandring handler om at rette fokus mod, hvor du gerne vil hen, fremfor hvad du vil væk fra! Væk med din indre kritiske røst og undskyldninger om Jantelovens Danmark. Det er ikke ”de andre”, der forhindrer dig i at søge dine mål. Tænk tilbage til ferien. Kan du huske stenen i skoen? Hvad var det, du fornemmede? Kan du omformulere den følelse til noget konkret, du kan realisere i praksis?

Beslut dig og tag det første skridt, også selvom det er et mikroskopisk lille skridt. Vær nysgerrig, få gåpåmodet frem, som da du var barn og suppler med ros og anerkendelse af dig selv. Du er i gang med ny indlæringsproces og skaber på den måde forandring i dit liv, som igen vil skabe ny forandring, som igen vil skabe ny forandring...

I Modne Livsvalg ejer vi ikke en magisk formel på den rigtige måde at leve dit liv på. Heldigvis, for der findes oceaner af måder og der er stadig tid til nye forandringer, også i moden alder. Så god fornøjelse og ”slip hestene løs”, som Clausen siger i en film.