Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Åh ferie... forventningens glæde


Vi glæder os. Vi trænger så meget. Til at slappe af. Til at være sammen.

Leve rigtigt.

Ferietiden er fyldt med Forventningens Glæde. Den er som bekendt den største – og kan, som vi bliver ældre og klogere, også være iblandet en knivspids nervøsitet og frygt.

For vi ved det jo efterhånden godt. Virkeligheden lever næsten aldrig op til forventningerne, ferieplanerne og drømmene om frihed. Virkeligheden kan kun meget sjældent tilbyde alt det, vi så desperat længes efter. Den succesfulde tidslomme bliver ikke leveret i en fin pakke på 2-4 uger, indeholdende den perfekt balance mellem egne og andres behov og forventninger. Desværre!

Hvad skal du lave i sommerferien?

Feriens høje (sociale) status er, på trods af vores erfaringer, dog ganske uberørt. ”Nå, hvad skal du/I så lave i ferien?” spørger vi forventningsfuldt hinanden. Og dette ret beset retoriske, uskyldige spørgsmål løfter forventningsbarrieren højere endnu. Alle grubler vi løs. Hvad skal denne hellige tid af året bruges til. Hvordan maksimerer vi bedst: Skal vi blive hjemme, rejse væk, ind-eller udland, aktivitetsferie eller ren afslapning eller skal hjemmet/haven have en omgang osv.?

Overvejelserne er mange, og når beslutningen er taget, kommer den interessante psykologiske mellemregning, når den så er der, ferien. For nu skal det saftsuseme også skal være godt.

Timeout

For mange mennesker på arbejdsmarkedet er ferien et tiltrængt pust fra en hektisk dagligdag, hvor enderne sommetider har vanskeligt ved at nå sammen. Meget har skullet nås inden feriestart, og i starten af ferien er der brug for tid til at geare ned. Vores overloadede hjerner og belastede fysiologiske systemer har stort behov at give slip på kontrollen. Vi er så sultne efter at træde ud af den daglige trædemølle, længes efter den nødvendige timeout. Det påtrængende spørgsmål er, hvordan imødekommer du din hjerne og krops behov, får slappet reelt af i de 2-3-4 ferieuger og ideelt set skabt en langtidsholdbar grobund i dit liv?

En succesfuld feriesingle?

Hvis du er single, er der den klare fordel, at du alene kan bestemme din ferie. Bagsiden af medaljen kan dog være, at du skal feriere alene. Vi lever i en individualiseret tid, hvor alt helst skal stråle af succes. Derfor er der en del singler, der finder det nærmest pinligt at feriere blandt ”de andre”, der går rundt to og to. For hvad tænker de mon? Og med denne forestilling om, hvad omgivelserne tænker og forventer, kan du allerede på forhånd spænde ben for dig selv. Ferietiden er, som højtiderne, tidspunkter på året, hvor mennesker, der lever alene, konfronteres med det faktum, at de er alene. Pludselig bliver stilheden larmende, og livsmodet kan godt få sig én på sinkadusen. Mange løser det ved at flygte og afkorte ferien til fordel for arbejdet. Det ved man jo, hvad ér!

De lykkelige feriepar

Men har de par, der går hånd-i-hånd, og som singlen måler sig op imod, så den succesfulde ferie? Til dagligt har de fleste familier og parforhold typisk en fast struktur, hvor parterne reelt set ikke er særligt meget sammen. For parrene er ferien den gyldne mulighed for mere kvantitets- og kvalitetstid sammen. Forventningerne kan også være en stor udfordring for parløbet. For vil vi egentlig det samme? Næppe! Spørger vi? Njaaa…Forventningerne er sjældent de samme hos alle, der er involveret i den samme ferietid. Og derfor er det ikke kun forventningens glæde, mens også kompromisernes kunst, der står i kø ved indgangen og bliver pakket ned i feriekufferten.

Ingen er en ferieø

Ingen af os – singler eller par – er lykkeligt, ensomt beliggende ferieøer. Udover vores private konstellationer, har vi også sociale relationer, og andre mennesker, der kommer i spil med deres behov og forventninger til en ferietid. Du har måske voksne børn, børnebørn, gamle forældre, venner eller anden familie at tage hensyn til. Og ferietiden indebærer både en logistisk og behovsmæssig udfordring, hvor forventningsbalancen mellem hensynet til dig selv, din partner eller alle dine øvrige sociale relationer kan blive særligt udfordret.

Svesken på disken

Efter ferien fyldes de psykologiske praksis´er med mennesker, der for vild i alle planerne, alle forventningerne, alle behovene. Også skilsmissefrekvensen stiger altid markant efter en ferie, skulle vi hilse og sige. Højspændte forventninger er næsten dømt til skuffelse.

En forventningsafklaring forud for ferie, er derfor en rigtig god ide. At tale sammen, afklare med sig selv, partneren, familien, vennerne…Hvad er dine behov? Hvad er mine behov? Hvilke behov har vi mon fælles? Svesken på disken. Kald en skovl for en skovl fremfor at lade de indre forestillingsbilleder dominere uden at få dem italesat, eller i værste fald håbe på, at de andre nok kan gætte sig til, hvad du selv har lyst til. Med dårlig kommunikation er udfaldet af en ferie næsten givet på forhånd.

Helikopterperspektiv

Hvad enten du er alene eller i parforhold, så er ferien en enestående mulighed for både at få dine batterier ladet op – og se på dit liv i helikopterperspektiv. Det er typisk, når vi kommer væk fra dagligdagens evindelige musehjul, at vi, i hvert fald i teorien, kan sænke os ned i fordybelsen og refleksionen, finde barndommens nysgerrighed frem, se på livet udefra. Med friske øjne. I al uforstyrrethed skrotte forventningerne – se livet råt for usødet, som det ér!

Giv slip, giv tid

Forestil dig mentalt, at du placerer dig på en ø, langt væk fra civilisationens mange tilbud og larm, hvor du bevidst vælger, hvad du selv vil – og hvornår du vil det. Du kan f.eks. beslutte dig for en alene-tid hver dag, hvor du giver dig selv den luksus at skabe de allerbedste betingelser for dig selv, som i al sin enkelthed hedder tid. Tid til ro og fordybelse.

Din hverdag er fyldt med distraktioner, ikke mindst fra elektronik, pc, Tv, telefon, Sms, sociale medier… Din hjerne skifter fokus konstant, og du rives ud af din sammenhæng, hver gang du bare lige skal tjekke.. I en digitaliseret verden er vi alle junkier, der skal have vores stof.

Brug ferien til en sund nedtrapning. Sluk for alle de forstyrrende elementer, der som tyve om natten stjæler din tid.

Se livet – og ferien – i øjnene

Rigtig mange mennesker lever et helt liv i forventningen, håbet og ønsket om, at virkeligheden er anderledes, end den egentlig er. Konsekvenserne af denne indbildning bliver ikke mindre med alderen, med mindre du foretager et kursskifte. Og det indebærer bl.a. en bevidst prioritering af ferie som en tid, der er dedikeret til din overbebyrdede hjerne, din trætte krop. Til dine relationer og til de refleksioner, der ikke bliver tid til i hverdagen. Selvom det kan virke skræmmende, så er det måske et forsøg værd at skrotte planene, lave ingenting, grine med dem, der kommer forbi, være til stede lige nu. Se, hvad der sker.

God flyvetur

I Modne Livsvalg er vi optaget af at booste de drømme og potentialer, vi ved, alle mennesker har. Udfordringen er så ”bare” at gøre det i tide. Med ferien får du et indre refugium forærende, hvor du kan skærpe din opmærksomhed på dine konkrete forventninger – ikke til de 2-3-4 uger, en ferie varer, men til hele dit liv. Tag en tur op i himlen i helikopteren.

...og god ferie