Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Den søde pige og vennernes ven


Vi får alle tildelt en rolle her i livet. Castingen starter allerede den dag, vi kommer til verden. Måske endda før, udtænkt eller skabt af ønsket og forventningerne hos dine forældre. I samklang med den personlighed, du er, har din opvækst og interaktioner mellem dig og dine omgivelser tilsammen formet dig til den person, du er i dag. Hvis der er noget i den rolle, der generer dig, er tiden måske inde til et større eller mindre hamskifte?

Store forventninger

Tiden går, livet leves, og pludselig en dag fornemmer du måske en frustration, en tristesse over at føle dig fanget? Gennem et langt liv har du ellers oparbejdet en hel doktordisputats af viden og erfaring i at leve op til omgivelsernes forventning - eller i hvert fald, hvad du tror, de forventer af dig. Du er blevet verdensmester i at tilpasse dig din rolle, og nu snærer den, måske fordi den passer bedre til andre end til dig.

Bag facaden

Måske rummer den voksne udgave af ”vennernes ven” i virkeligheden en usikker dreng, der både var dygtig i skolen og på fodboldholdets 1. hold samtidigt med, at drengen skulle leve op til en autoritær far. Eller bag den voksen kvinde, der overkommer det utroligste, gemmer der sig måske en lille pige, der fik anerkendelse for altid at være så nem og god til at fornemme andres behov uden at gøre væsen af sig selv.

Hvordan gik det til?

Allerede som helt små børn starter vores behov for anerkendelse og kærlighed. Loyaliteten for vores forældre er større end behovet for at passe på os selv, hvad man i øvrigt heller ikke kan forvente af et barn. Børn fornemmer forældres behov –ikke mindst de uudtalte. Hvis mor virker trist, eller der registreres en misbilligende, nok så usynlig rynke i fars pande, vil barnet typisk vende det mod sig selv og tro, at det er dets skyld. Skam og skyld bliver her grundlagt i ethvert menneskets liv. Og for at få den livsnødvendige anerkendelse og accept, lærer vi alle at ”hakke en hæl og klippe en tå” igennem socialiseringen.

Smilet blegner

Men måske er smilet på din mund efterhånden ved at være noget påtaget? Er du ved at blive kvalt af altid at skulle være ham den flinke, hjælpsomme fyr eller hende den omsorgsfulde person?

Det kan være, du har lyst til at skrige et højt "neeej!", men alligevel kommer der som sædvanligt et "ja, selvfølgelig - den klarer jeg!" ud af munden på dig, akkurat som det har gjort så mange gange før.

Alt har en pris

Den adfærd, du udviklede som barn, var formålstjenlig dengang, og den har måske også siden givet pote. Men det kan godt være, du opnår gevinst i form af klap på skulderen og anerkendelse af dine medmennesker - intet er dog gratis her i livet. Se din ageren i tilværelsen som en bankkonto, hvor indtægter og udgifter gerne skal være i balance. Uden denne balance, får du ad åre røde tal på bundlinjen og bliver kandidat til ”Luksusfælden” med overtræk på kontoen. Hvis du gennem alt for mange år har givet mere ud, end du har tilført til dig selv, har det selvfølgelig omkostninger. Typiske reaktioner på et regnskab i ubalance er tristhed, frustration, passiv aggression, spekulationer, nedsat energi og koncentration, tankemylder, søvnbesvær og kortere lunte. Og i værste fald depression.

Ingen er tankelæsere

Du er ved at være træt, hvis du i alt for mange år har overforbrugt dig selv, ikke har fået sagt fra, ikke har passet på dine egne grænser, men har fortsat mønstret fra opvæksten. Men hvis du tror, at de andre da må kunne regne ud, at de ikke skal tage dig for givet, så tager du fejl. Ingen mennesker er tankelæsere. Heller ikke dine nærmeste og kæreste.

No more shit

Beklager, det er nu engang dit eget ansvar – hvad vil du egentlig selv være med til? For at kunne forandre tingenes tilstand, blive gladere, få et bedre liv, er det vigtigt at kunne se det uhensigtsmæssige mønster, du indgår i med andre. Der kan kun være en tyran, hvis der er et offer, som underlægger sig. Det er tid at gøre status. Råt for usødet: Hvad er vigtigst? At please dine omgivelser eller at være tro mod dig selv?

Ud med de udtjente sko

Det er ligesom et par sko med store huller under sålerne, som desuden er alt for små og klemmer dig. Du er ikke i tvivl. Skoene har udtjent deres levetid. Men hvorfor så blive ved med at gå i dem? Du får ondt og desuden våde fødder. Den psykiske modstand på at give slip på gammel adfærd kan være stor. Måske er du bange, for hvis ikke du er pleaseren og den overhjælpsomme, hvem er du så? Vil de andre stadig kunne lide dig, hvis du ikke gør som forventet? Fantasierne kan hobe sig op indvendigt og måske resignerer du endda? Det blev alligevel for svært, men jeg kan betro dig – disse hæmmende overvejelser er typisk kun inde i dit eget hoved.

Højhælede stiletter eller sutsko

Du har et valg. Du kan vælge at smide de udtjente sko ud og få dig et par sko i den helt rigtige størrelse, som du selv har valgt. Som først og fremmest passer dig! Lige præcis, som du selv ønsker det. Om de skal være lilla med pink stjerner på, højhælede stiletter, sutsko eller et par grove vandrestøvler. Det kan godt være, at du er usikker på selve designet af dine nye sko og måske skal du prøve flere par sko i flere omgange. Tro på dig selv, du har frihed til at være dig.

Sæt i gang! Det skal nok lykkes, hvis du vil, kan og tør J

Det er op til dig

Vi kan selv vælge. Vi behøver ikke at lide i forkerte sko eller formodede livsomstændigheder, der ikke længere passer til os. Valgfriheden er essensen i alt, Modne Livsvalg beskæftiger sig med. Vi tror på, at det altid er muligt at starte forfra og kvitte snerrende bånd og konventioner. Det kræver indsigt, og det er et arbejde at opnå den udvikling, du selv ønsker. Men det er aldrig for sent.