Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Lykke går og kommer - igen


Hvis du tror, at ungdom er det eneste saliggørende, og det bare går ned ad bakke herfra, må du – heldigvis – tro om igen.

Ja, lykkefølelsen topper første gang i de unge år, hvor verden er ny, og mulighederne bare venter på at blive fundet. Herfra går det ned ad bakke. Og vi når lykkenulpunktet i slutningen af 40´erne - begyndelsen af 50´erne.

Men så vender det heldigvis, viser både dansk og international forskning. Lykken kommer tilbage i moden alder og når næsten et ungdommeligt niveau.

Livet sker

Forskerne mener, at årsagerne til faldet i lykkekurven midt i livet blandt andet skal findes i et presset privat-og arbejdsliv. Mens børnene er små, karrieren kører på fulde omdrejninger, tiden er knap, økonomien måske presset og skilsmisserne begynder at indfinde sig, er der ikke meget plads til lykkefølelsen.

Skelsættende vendepunkt

50-årsalderen, hvor kurven når lavpunktet, er også en skelsættende tid for mange. Ikke alene forandres fysikken ­– også livsvilkår og måske endog livsværdier kan få en gevaldig rusketur. For nogle sker der endog meget store omvæltninger.

Hvem er jeg?

Den karriere, man måske har slidt for gennem hele voksenlivet, kan pludselig gå i stå. Nogle oplever, at de fra de ene øjeblik til det næste bliver ”for gamle” til arbejdsmarkedet. Fordi vi i så høj grad forbinder vores identitet med det, vi laver, kan forandringer i arbejdssituationen opleves som et meget stort tab. Sorgreaktioner, som man oplever ved dødsfald, er ikke ualmindelige, hvis man mister jobbet, eller det viser sig at være svært at få et nyt job.

Empty-nest-syndrom

Meningsløsheden kan komme som et bagholdsangreb, når det sidste barn putter sit habengut på flyttebilen og overlader forældrene til sig selv og ikke mindst hinanden. Den frihed, man har regnet med at genvinde, måske længtes efter, føles måske slet ikke fri. Bare uendelig tom. Faktisk er den krise, der kan opstå, når forældreidentiteten forandres markant, så almindeligt, at tilstanden har fået et navn: Empty-nest-syndromet.

Lykken vender tilbage

Men rådvildhed, tomhed eller utilfredshed med livet varer ikke ved. Lykken vender stærkt tilbage. Når vi kommer igennem de store forandringers tid, stiger følelsen af tilfredshed med livet atter – og når næsten helt op til ungdommens niveau. Ifølge et fremtidsstudium, som Ældre Sagen gennemførte i 2015, blomstrer lykken blandt de 60-89- årige. På en skala fra 0 til 10, hvor 10 er bedst, giver de livet karakteren 8,4, og 90 procent siger, at livet er fuldt af muligheder.

Nix - hverken gods eller guld

Årsagerne til den tilbagevendte tilfredshed i den modne del af livet er selvfølgelig meget forskellige fra menneske til menneske. Men helt generelt er der to faktorer, der sammenlignet med alt andet spiller en altafgørende rolle for vores tilfredshedsniveau. Og nej, det er hverken gods eller guld, men helbred og gode, nære relationer.

Modne Livsvalg arbejder med U-turns

Lykkekurven er ganske vist U-formet. Men det betyder ikke, at man bare skal bide tænderne sammen og vente på, at lykken vender. Krisen midt i livet kan være smertefuld, men den er også en enestående mulighed for at se sit liv efter i sømmene

I Modne Livsvalg arbejder vi i dette lykkens U-turn, hvor de erfaringer og kompetencer, du har erhvervet, kan forvandles til det liv, der er optimalt for dig lige nu.

Kilder: JP 23. April 2017

https://www.aeldresagen.dk/om-aeldresagen/aeldresagen/fakta-om-aeldre