Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Har du "hjemme" hjemme?


Et hjem er meget mere end nogle fysiske rammer. Vi fødes alle sammen ind i et ”hjem” – en fysisk og social kontekst, der er afgørende for, hvordan vi trives, og hvem vi bliver.

Gennem hele livet er hjemmet det sted, der skal kunne rumme os fysisk som socialt og mentalt. Et sted, der skaber tryghed.

Din trygge hule

Dit hjem er din hule. Det er her, du skal kunne lade op, være lige præcis den, du er. Herfra du skal kunne åbne (dig) udadtil, invitere ind, skabe liv og glade dage. I hjemmet formes din nutid, fremtid, handlemuligheder, det er her dine minder bliver til: ”kan I huske dengang til juleaften, hvor komfuret gik, lige da anden skulle i ovnen..?”

Vilkår forandres livet igennem

Som vi bliver ældre, ændres både vores livsvilkår og krav til ”hulen”. Når børnene flytter hjemmefra, hvis vi bliver skilt, skifter job, rammes af sygdom, ved dødsfald etc., får det betydning for hulens størrelse, omkostning, beliggenhed…

Ofte opstår behovet for boligforandring simultant med den indtrufne begivenhed som en akut nødvendighed. Byder på et valg, som enten er ønsket eller uønsket. Du får længere eller kortere til jobbet. Du fjerner dig fra den velkendte dagligdag. Du flytter fra by til land eller omvendt. Du bevæger dig op eller ned på den sociale skala.

Din bastion

Voksne mennesker anno 2017 adskiller sig markant fra tidligere generationer. Aldrig har vi været mere aktive, sundere, forandret os mere eller rejst så meget så langt op i alderen. Og jo større mobilitet i en mere og mere global verden, jo større bliver behovet for et sikkert og velkendt forankringspunkt. Vi kender det alle sammen: ”Ude godt, hjemme bedst.”

Boligtjek

Livet er uforudsigeligt, og undervejs i livet er det godt lige at mærke efter, om bastionen holder. Er du lykkelig, når du går ind af din hoveddør? Giver dit hjem dig et godt afsæt til at gå ud i verden? Passer din bolig til dit behov – lige nu – og planlægger du din boligsituation i den rigtige retning? Hvor skal og vil du gerne bo, når dine børn flytter? Når du bliver ældre? Hvilke funktioner skal din bolig have for at dække netop dine behov?

Ubevidste motiver?

For at være på den rette hylde livet igennem, kræver det ærlig granskning af de motiver og behov, der ligger bag din boligsituation og dit fremtidige boligscenarie. Hvorfor vælger du, som du gør? Er du virkelig hjemme hjemme? Eller er det traditioner, konventioner og overleverede overbevisninger, der har betydning for, at du bor lige præcis der, og som du gør? Kig dig omkring. Hvad synes du?

  • Er dit hjem, din bolig, den ”rigtige” adresse, et vigtigt eller ligegyldigt statussymbol?

  • Er det lige dig, eller er du måske gået på kompromis med din partner?

  • Føler du ikke, du kan tillade dig at flytte fra børnenes barndomshjem?

  • Føler du dig ensom og isoleret, væk fra alt og alle?

  • Kan du se dig selv i nuværende bolig om 5 år, 10 år, resten af livet?

Frygter du ensomheden

Mennesket er et socialt væsen, og at blive glemt af flokken har helt fra urtiden været det samme som døden. Det er derfor ikke underligt, når undersøgelser viser, at personer på 50-90 år tror på, at familien og socialt nærvær giver identitet og lykke.

Mange 50-60 årige udtrykker da også stigende grad ønske om, at de gerne vil flytte i bofællesskab med andre ældre eller med flere generationer.

Længes du efter fællesskabet?

Men selvom det kan lyde forjættende og som et værn mod den frygtede ensomhed at søge nye fællesskaber, når familien vokser fra hinanden, er det vigtigt, at du gør dig dine (bolig)behov klart.

  • Er du overhovedet til bofællesskaber?

  • Kan du sætte grænser og melde fra, hvis du ikke har lyst til at deltage som forventet?

  • Ønsker du at dele din fritid med andre, når det kommer til stykket?

  • Har du overskud til andet og andre også udenfor bofællesskabet?

De gode gamle dage?

En anden trend i disse år, er at vi skifter boligen i forstadskvarteret med en lejlighed i byens centrum, når børnene er flyttet hjemmefra. Huset kan føles for stort og tomt, og storbyens kulturelle tilbud med musik, teater, lækre caféer og restauranter lokker. Nu er tiden og økonomien til selvrealisering. Mange vil også gerne være tættere på børn og børnebørn. Det var måske også dengang i lejligheden i byen uden haven og forpligtelserne, du havde det sjovt, dengang før I fik børn? En slags reprise. Igen er det vigtigt at mærke efter, hvad det i virkeligheden er, du drømmer om. Er det kulturlivet, fællesskab eller i virkeligheden de gode gamle dage?

Frit valg på de fleste hylder

Fordi din bolig er så meget mere end bare sten og mørtel, fletter det sig ind og ud af dit levede liv. Boligen er en parameter og et vigtigt livsvalg, som det er godt at tænke over, tjekke og ikke mindst tilpasse det liv, du gerne vil leve, mens du stadig kan vælge selv.

I Modne Livsvalg er omdrejningspunktet for alle aktiviteter at hjælpe med at kvalificere dit valg. Og som inden for alle livets forhold, vil de valg, du ikke selv tager, blive taget for dig.

Kilder:

http://politiken.dk/forbrugogliv/boligogdesign/hjemmet/art5538185/Bof%C3%A6llesskab-%C2%BBDer-er-et-k%C3%A6mpe-behov%C2%AB (23.9.2014)

http://politiken.dk/forbrugogliv/livsstil/familieliv/art5631126/%C3%86ldre-dropper-forst%C3%A6derne-og-flytter-til-de-store-byer?track=lokalavisen (2.8.2016)