Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Vissevasse, pyt og pjat…


Så står påsken igen for døren. Mange dejlige dage med bugnende borde, familievisitter, traditioner og ægte dansk hygge venter.

Hvordan bliver alt dette stablet på benene?

Er det dig, der slår dørene op, inviterer, gør rent, pynter op, køber påskeæg til børnene, køber ind, koger, braser og serverer i lange baner?

…og er det altid dig?

Så er du måske fanget i honningfælden, hvor ”vissevasse’rne” og ”pytterne” er til salg for søde ord.

Honningfælden

På samme måde som myrer går i fælden, fordi de tiltrækkes af det søde, gør vi mennesker. Det er så let, så let at blive lokket i honningfælden. Den ser så ufarlig ud. De venlige bemærkninger, taknemmeligheden, glæden i de andres ansigter. Alt sammen er tiltrækkende og tilfredsstillende som bare pokker.

Til tjeneste…

Problemet med honningfælder er bare, at der er en pris for altid at please. Og den kan være høj. Det kan være overordentlig svært at slippe ud igen, fordi det kræver, at man siger fra, efter have sagt til i mange år. Det kan føles meget ubehageligt – næsten skræmmende at opleve taknemmeligheden i de venlige ansigter slukkes.

Fanget i fælden

I honningfælden er du en fange – ikke kun af andres forventninger – men også af dine egne. Du er altid til tjeneste og altid til salg for en slurk af den søde accept, af det anerkendende klap på skulderen. Ja-sigeren, som lever af andres honning, stiller altid op:

”Ja, selvfølgelig bliver jeg da en time længere på jobbet…”

”Har du brug for hjælp til at pudse vinduer? Jeg kommer med det samme…”

”Passe børnebørn, hund, kanariefugl, potteplanter – sig bare til…”

Eller bedre/værre endnu. Du er blevet så dygtig til at dække andres behov, at du som den fineste sporhund har opsnuset på forhånd, hvad de andre gerne vil have, og så er du ”på forkant”. Foran på point, fordi du ikke engang længere venter på at blive spurgt, men har leveret ydelsen på forhånd.

Honningmonsteret

Der er ikke noget galt i at være et hjælpsomt menneske. Overhovedet ikke! Det er en glæde at give, og gavmilde mennesker er fantastiske. Det er kun, hvis du er taget til fange af honningmonsteret, at det bliver et problem.

Du har vel ikke evig og altid lyst til at arbejde over, pudse vinduer eller passe andres potteplanter – eller være den søde værtinde, der altid står for alle påske-, jule- og sommerfrokosterne?

Nager det?

Måske hører du af og til en indre stemme, mærker en nagende forurettelse, føler dig ikke værdsat for alt det, du gør? Du får ikke dit kick som forventet?

Så er det der som et søm, honningmonsteret: Vissevasse, hvad går der af dig? Det kan du da godt. Det er bare en lille ting….

Dit indre honningmonster vil gå langt for at overdøve utilfredsheden og har mange argumenter til at fastholde dig.

”Ja” til alle andre end dig selv

Men hvis du kun siger ja til alle andre, også når du ikke har lyst, tid eller overskud, siger du i selvsamme sætning nej til dig selv. Og det kan have en høj pris, hvis du overhører og ikke respekterer dit eget indre nej. Det er nemlig et signal til dit selvværd om, at det nej ikke er vigtigt. Du gør ikke dig selv vigtig.

I Modne Livsvalg arbejder vi med at hjælpe erfaringer, kompetencer og drømme frem i lyset. Det vil også sige, at vi arbejder mod de indre honningmonstre, fordi de modarbejder det enkelte menneskes tro på, at det kan sammensætte sit optimale liv på egne – og ikke alle andres – betingelser.

God påske – og lad de andre tage opvasken!