Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Hjerte- eller et fornuftsmenneske?


Drømmer du om at have andre muligheder – valg her i livet?

Bruger du tiden på at gruble løs - ikke på at handle?

Psykoanalytikeren Freud har sagt, at de små beslutninger skal vi bruge hovedet til, mens de store beslutninger skal tages med hjertet. Og det er ikke bare snak. At det er virksomt, er siden hen faktisk videnskabeligt dokumenteret.

Er du hjerte eller hjerne?

Vi mennesker er ikke ens.

Nogle er overvejende fornuftsmennesker andre overvejende følelsesmennesker. Og nogle kan kombinere hoved og hjerte i en god balance.

Har du tænkt over, hvilken af disse tre typer, du er? Stoler du på din intuition, din mavefornemmelse? Er du overvejende et rationelt menneske, der kun forlader dig på logiske argumenter. Eller er du lidt til det hele, afhængig af udfordringens omfang og konsekvens?

Ja! Men…

Prøv at lyt til dig selv, når dit hjerte og din hjerne argumenterer. Ethvert valg vil indebære en omkostning på den ene eller den anden konto. Hvordan vægter du omkostningerne?

Måske oplever du her i din modne alder, at dit nuværende liv ikke er helt tilfredsstillende. Du står i et dilemma – et valg, som vil være enormt spændende, er inden for rækkevidde, og lysten mangler ikke. Du er blevet bevidst om, at livet ikke varer evigt, så nu skal det være!

  • Du vil måske satse på en selvstændig karriere, inden det er for sent, men det indebærer dog at du skal sige dit faste job op.

  • Du har altid drømt om tage på en jordomsejling, nu er det muligt, men der er en risiko for at dit trygge økonomiske fundament smuldrer.

  • Du er træt af dit ægteskab og drømmer om at udforske livet alene, men du frygter børnenes og omgivelsernes reaktioner.

Løven på savannen

En masse ”ja’er” til drømmene, lysten og behovet for forandring lokker. Valgmuligheden igangsætter dog også en masse ”men’er. Utrygheden presser sig på, fordi du overvejer at give slip på livrem og seler. Udfordringen kan opleves som en regulær trussel. Som står du over for en ”løve på savannen”. Det indebærer, at din krybdyrhjerne kan gå i ”flygt eller kæmp”.

Og ofte afløses lyst af en konsekvensberegning. Plusser og minusser ved henholdsvis scenarie A og B remses op. Overvejelser er fornuftige, men hvis grublerier får overtaget, udsættes løsningen på dit dilemma. Du udtrættes. Til sidst kan hovedet, fornuften afgøre sagen ved at give op. Det blev for kompliceret, for uoverskueligt – du turde alligevel ikke.

Drømme tørrer ud

Drømme kan stå i kø… i årevis. Når engang… Når lige… Eller værre: De kan visne hen. Fra tidernes morgen er vi mennesker født til at huske frygten og kalkulere indsatsen med mulige risici. Du vil gerne vide, hvad der kommer til at ske, før det overhovedet ér sket. Men det er en umulig forudsætning. Hvis du ikke undervejs i livet har lært at lytte til dit hjerte, hvis du ikke har vovet at kaste dig ud i forandringerne, erfarer du aldrig, at mod er en forudsætning for udvikling. I stedet har du trænet, at livet er mere farligt end nødvendigt. Dit hoved er blevet fyldt op med trusler: ”Sæt nu, hvis…dit og dat?” Og pludseligt er toget kørt. Tilbage på perronen står du med resignation, bitterhed eller depression. Det eneste, du kan gøre med drømmene, der kørte uden dig, er at fortælle børnebørnene om, hvad du ville have gjort. Hvis du altså havde turdet.

Kun handling skaber forvandling

I Modne Livsvalg arbejder vi i workshops og sparringsforløb konkret med de udfordringer, som den menneskelig psykologi byder på, og som kan bremse vores liv i at udfolde sig. Vi har fokus på at mobilisere de ressourcer, enhver rummer og dermed booste de livsvalg, mennesker midt i livet står overfor. Det er aldrig for sent at lytte til hjertet og turde vælge, som Freud beskriver, og gå i handlingsmodus.

Der findes ingen manual

I Modne Livsvalg tror vi ikke på, at der findes en drejebog med facits for, hvordan livet leves bedst muligt. Og slet ikke en sikkerhedsmanual. Du må have tillid til dine evner til at navigere undervejs i processen, turde give slip på alle de dilemmaer, der sætter ”chikaner” op. Skære igennem ”støjen” fra dit hoveds indbildte begrænsninger og trusler, og i stedet rette blikket mod lysten, drømmene, mulighederne.

Jeg gjorde det!

Modet er afgørende. For kun i det øjeblik du virkelig endegyldigt tør kaste fortøjningerne, stiger din motivation markant for at lykkes. Du bliver i den grad i stand til at navigere, når du er nødt til det. Når enhver kattelem er lukket, no return er virkeligt. Først da er der endegyldig samklang mellem dit drømmefokus og den måde, du handler på. Og den vidunderlige fornemmelse af, ”Jeg gjorde det sørme”, giver selvværd og vil sidde i din krop resten af dit liv. Og den rigtig gode nyhed er, at modet til at turde miste fodfæstet for en stund, generer nye tiltag, modne valg, hvis du har lyst.