Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Få dig en ugle

Jeg har altid haft dem – til mange brug og i forskellige aldre. Det er dejligt at have rollemodeller, som repræsenterer værdier, jeg efterstræber, når jeg skal skifte spor, ændre livsvilkår, bliver større, ældre, gammel…

Ordet rollemodel blev optaget i retskrivningsordbogen i 2001. Mange synes, det er et gammeldags begreb – måske fordi vi lever i en tid, hvor det er mere populært at se indad end udad? Men rollemodeller er en god ting. Og du bliver aldrig for gammel eller erfaren til at have ét eller flere fyrtårn.

Alt dette nej-eri

At stræbe efter det, vi gerne vil - i stedet for at prøve at undgå det, vi ikke vil – er altid en mere konstruktiv tilgang til livet.

Mange mennesker, der møder svære udfordringer eller kriser midt i livet har en tendens til at fokusere på alt det, de ikke vil.

Jeg vil ikke være ensom. Jeg vil ikke være gammel. Jeg vil ikke være arbejdsløs. Jeg vil ikke, ikke, ikke…dø?

Det, du gerne vil

Mennesker er tilbøjelige til at se faren og forsøge at undgå den. Det ligger dybt i vores genetik, at overlevelse handler om at styre udenom. Men vi lever ikke på savannen mere. Og hvis du fokuserer på alt det, du ikke vil – af angst for fremtiden.. ud fra dårlige erfaringer, etc. – bliver det svært at se alt det, du naturligvis gerne vil.

Hvem gør det, du gerne vil?

For vi vil jo også en masse ting. Jeg vil fx gerne leve fuldt ud, udnytte alle mine kompetencer, trække vejret helt igennem, til det bliver en biologisk umulighed. Jeg vil gerne udvikle mig, lære, opdage nyt land, være i balance med mig selv etc.

Til det formål har jeg altid set frem. Er der nogen i min omgangskreds eller i offentligheden, som lever det, jeg sigter mod?

Min ugle

Da jeg var en ung, håbefuld forfatter i Vestjylland, var jeg næsten-nabo til forfatteren Jytte Borberg. Hun var 51 år, da hendes første novellesamling udkom i 1968. Jytte var en smuk, levende, lattermild kvinde, som valgte det liv, hun ville have. I et hus ved havet og frem til sin død udgav hun yderligere 25 romaner. Hende så jeg op til. Ja, hun er stadig ”min vise ugle”. Og der er mange flere.

Det forbilledlige

Det rollemodeller giver, er det forbilledlige. Det er ikke som dem, man skal være, men de viser vejen til det, der er ønsket og muligt.

Prøv selv. Kender du nogen, du ser op til, fordi han eller hun gør det, du drømmer om? Så se og bliv inspireret og opmuntret!

Ja´et kommer ikke af sig selv

Nej ligger meget tæt på, når livet brænder på. Det tryggeste er at sige. ”Nej, det vil jeg ikke”. At sige ”ja, det vil jeg gerne”, kræver både personligt mod til at ignorere følelsen af ”fare-på-færde” og så indebærer det aktiv handling, for ja´et kommer ikke af sig selv. Det forudsætter:

  • At du ignorerer neeejjjjjjj-et

  • At du vælger at gå ja-vejen. Det her vil jeg gerne.

  • At du ændrer adfærd, tænker og handler anderledes.

Nej…Det er ikke supernemt. Men det er muligt. For alle. I alle aldre. Og ja-træning og ændring af tænkemåder er centrale emner i Modne Livsvalg. Vi planlægger Ja-kurser, som du vil høre mere om.

Du er også meget velkommen til at kontakte os på info@modnelivsvalg. dk, hvis vi skal skræddersy et Ja-kursus til dig. Indtil da: Se dig om, hvor er din rollemodel, den ugle, du kan lytte til, dit fyrtårn?