Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Hvis der var retfærdighed til…


Straf og belønning sat i system. Sådan er en af definitionerne på retfærdighed. Mange mennesker lever deres liv efter denne systematik. De investerer i ægteskab, job, venner og andre ting og forventer, at systemet bon´er ud. Problemet er, at relationer er uforudsigelige, og at livet ikke er et regnestykke. Tilfældet råder, og de værdier, du selv har lagt som ramme for de valg, du tager, deles måske pludselig ikke af samfundet, din arbejdsplads eller din ægtefællen?

Det er jo min tur?

Nu har du erfaringen til at avancere eller søge dit drømmejob. Du har taget de nødvendige kurser, har de kvalifikationer, der bør betyde, at det er dig, der bliver valgt. Alt er kørt i stilling. Du har bidt tænderne sammen, altid gjort, hvad der blev forventet, og så sker det bare ikke! En anden får avancementet, jobbet, opgaven, som du ellers ”havde udsigt til”, fordi det jo var ”din tur.” Du bliver forbigået, fyret, måske endda på grund af din alder.

Det har jeg ikke fortjent

Også på hjemmefronten har du levet efter retfærdighedens lov. Og nu er efternøleren flyttemoden. Endelig er du og din fælle færdige med det travle liv med børn, spejder, forældremøder, teenageproblemer, økonomiske udfordringer, søvnløse nætter, afsavn. I har holdt ud sammen. Nu kan I læne jer tilbage og nyde resultatet, endelig gør alt det, I har drømt om, men som der aldrig blev tid til. Rejse, leve livet, genopdage hinanden seksuelt, og så meddeler din ægtefælle dig, at hun eller han vil skilles.

Skideuretfærdigt

Det føles skideuretfærdigt. Du har stået mål til meget på din arbejdsplads, i dit parforhold, givet dit liv til dine børn, og så flyver duen fan´me, inden den overhovedet er blevet stegt.

Mange mennesker sander til i uretfærdigheden, lader den sætte sig som en bitterhed, der låser alle de døre, der før stod så lovende åbne. Arbejdsmarkedet, det nye liv efter skilsmissen, mulighederne i udfordringerne læser du som en lukket bog. Du er langt fra en nybegynder i livet. Men det var jo nu, du skulle høste. Du banker løs på din alder, kærlighedens uforudsigelighed og omverdenens alderstyranni.

Tyranner spiser ofre

Når bitterheden raser, er det vigtigt at huske, at tyranner dør af sult, hvis de ikke får deres ofre til morgenmad. Du kan ophøje bitterheden til din (nye) tyran. For du er jo klart et offer, og det er ikke retfærdigt, at din partner skred, når du nu holdt ud. Men indse det. Fuglen er fløjet. Det er ikke retfærdigt, at din ansøgning slet ikke læses, fordi dit CPR-nummer er blevet for gammelt. Lær af det, selvom det gør ondt. Det er ikke retfærdigt, at du skal syrne til i den samme gamle kontorstol, mens yngre kræfter suser forbi dig op på chefgangen. Jamen, så rejs dig dog, gå din vej.

Ubrugeligt målesystem

Og ja, så holdt retfærdighedens målesystem ikke i virkeligheden, og intet gik efter fortjeneste. Når uretfærdighed slår ned, slår den hårdt, og så lurer bitterheden. Hold øje med den! Den er farlig og ødelæggende og rammer kun én: Dig! Og ja, det er lettere sagt end gjort, og det kan godt være, at du skal bruge tid. Men så gør det. Men brug ikke hele dit liv på at få has på den.

Av! Pust på skrammen. Videre...

Brug fem minutter, fem timer, men ikke fem år på at græde over den spildte mælk. For det er virkelig ikke retfærdigt.

Brug de næste fem minutter, fem timer, men ikke fem år på at indse, at det er så altså det, der nu er dit vilkår.

Brug derefter mere tid på at finde ud af, hvad du så vil. Hvordan strikker du dine kompetencer sammen til et andet job? En anden branche? Hvordan skal din nye kæreste være? Skal du absolut have en ny? Hvad brænder du for? Hvad vil du gerne?

Jo hurtigere du får løftet pickuppen op af rillen, jo hurtigere kan du gå ud i verden og forvandle bitterheden til dit nye liv.

Det er det, Modne Livsvalg handler om: At inspirere dig til at bruge de livsvilkår, der nu engang er dine, på en ny og konstruktiv måde.