Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Sund eller dødsangst?


Åh, holder det nu, det stakkels lille liv?

Hånden på hjertet - kan du helt sige dig fri? Et blodtryksapparat? Et fitness-ur til at måle hjerterytmer og tjekke søvnkvaliteten? En skridtmåler, så du kan ånde lettet op, når du har nået de obligatoriske daglige 10.000 skridt? Eller…

Alle statistikker viser, at vi bliver ældre og ældre. Og ikke før er vi løbet så stærkt væk fra det faktum, at vi skal dø engang. Aldrig har der været så meget fokus på sundhed, ernæring og motion som nu. Apps, indstillinger på mobiltelefonen og alt muligt teknologisk merchandise bipper os gennem dagene og holder et skarpt øje på helbredet.

Sygeligt sunde

Ifølge sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen er over 90 pct. af danskerne i kontakt med sundhedsvæsenet mindst én gang om året. (JP 16.2.2017). Udover kriminalitet og økonomi er sundhed det emne, som optager danskere allermest.

Vi bilder os selv ind, at vi tager personligt ansvar, og at "kontrol" føles godt. Men hvad nu, hvis hele denne optagethed af sundhed og helbred i virkeligheden baner vejen for følgesvendene, angst og uro og betyder, at livet aldrig leves helt og fuldt ud af skræk for, at vi kan dø af det?

Bekymrende sund?

Når vi er så fokuseret på at præstere de "rigtige tal” i personlige sundhedsprofiler, kan der psykologisk let ske det, at vi indirekte får alt, alt for meget fokus på sygdom og svagelighed. Vi bliver, som professor Kjeld Møller Pedersen siger det i artiklen i JP, ”sygeligt” optaget af vores sundhed.

Grobund for angst

De personlige regnskaber over skridt, blodtryk, søvnmængde etc. skaber en frodig grobund for unødvendige bekymringer, som let kan give det enkelte menneske unødvendige grublerier og katastrofetanker. Værst af alt kan sundhedsfokusering resultere i invaliderende angst for døden.

Sorry - døden er medfødt

Angst, bekymring og dødsangst må siges at være temmelig uheldige bivirkninger af sundhedsinteressen. For døden undgår ingen af os, uanset, hvor meget vi måler på helbredet. Døden er vores fælles vilkår, den fødes vi til. Det er alene et spørgsmål om, hvornår og hvordan?

Ny rute?

Hvis du bruger registrering og (over)optagethed af sundhed og helbred til at undgå din skæbne, risikerer du måske også at undgå dit liv, som det kan være. Så er du på den forkerte rute, og det er måske på tide at genindstille GPS`en over dit livs landskab, give slip på indbildte forestillinger, som hæmmer mere, end de gavner?

Kilder: Onsdag den 15.2.2017 I JP/Indblik “Sundhed hitter – også hos de raske”

Torsdag den 16.2.3017 i JP/Indblik side 8-9: Sundhedsprofessor: “Vi går sygeligt op i vores helbred”