Hør mere om
Seneste indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

50+ en ny fase, en ny æra, en skillevej...


Da vi for nogle år siden begyndte at tale om at lave business sammen, var det egentlig bare et ønske om at hælde vores dialog på en praktisk flaske.

Vi var i starten af tyverne, da vi mødte hinanden og indledte en samtale, som siden har flydt imellem os – fra den ene til den anden. Emnerne har altid været båret af nysgerrighed og haft fokus på udvikling. Af os selv, vores nære omgivelser, samfundsforhold, og hvordan alt dette spiller sammen.

Vi har fulgt hinanden gennem uddannelser, vores første skridt på arbejdsmarkedet som psykolog og tandlæge, senere i etablering af private virksomheder, Lenes psykologpraksis, Mariannes kommunikationsvirksomhed.

Vi har set hinandens forelskelser, fulgt med på sidelinjen ved børnefødsler og skilsmisser. Vi har sparret, når virksomheder skulle ændres, bøger skrives og nye muligheder afprøves.

Side om side er vi gået, og undervejs har vi vendt alt det, der er vigtigt i et menneskeliv. Kommenteret den aktuelle verdenssituation – globalt og personligt har vi undret os, erfaret, lært og inspireret hinanden.

For tidligt til downsizing

Nu var vi ikke i tvivl. Hvis vi skulle samle alt dette plus vores faglighed i en buket, skulle det være de livsvalg, man træffer her i moden alder.

Det, vi interesserer os allermest for – ja, det vi alle sammen interesserer os for, er det, der er vores liv lige nu.

Her og nu.

Vi befinder os midt i den livsfase, der stadig af mange betragtes som en tid til downsizing. Til et mere mageligt, et langsommere liv. Pensionen, havearbejde og henkogningen i horisonten, børnebørn på skødet og et nåh-ja til vaner, og det-var-så-det, der kom ud af det liv.

Tidligere i vores liv har vi været i god synk med vores livsfaser, og omverdenens forventninger har egentlig passet meget godt til det, vi havde brug for, ville og drømte om. Det gør de bare ikke mere!

Downsizing? Ingen af os mærker behovet for at sætte farten ned, tværtimod det er jo nu, vi har alle erfaringerne, tiden, roen og lysten. Vi har skrabet sammen fra vores personlige liv og faglige udfordringer, fra alle op- og-ned-ture. Vores selvtillid er ikke længere skrøbelig, som da børnene var små og vi var i læring i karrieren. Vi ikke bare tror, vi ved, vi kan. Skulle vi læne os tilbage og overlade roret til ungdommen? Nej tak!

Myternes ofre

Vi er begge selvstændige, så vi er ikke som så mange andre berørte af myterne om pludselig at være for gammel til arbejdsmarkedet. At være den første, der bliver tilbudt fratrædelse, når der skal spares. Mærke, at de unge overhaler på karrierestigen etc.

Men vi har masser af venner og familie, der er. Som pludselig opdager, at dørene lukker sig, hvis de har brug for at søge nyt job. At de ikke er eftertragtede, og at alder spærrer for et fantastisk C.V. ”De læser ikke engang vores ansøgning, vi bliver frasorteret på vores fødselsdato.” siger de.

Vi kender også mennesker, der med neglene hager sig fast i arbejdspladser, hvor de ikke trives, fordi ”man ved jo, hvad man har?”

Det synes vi både er synd for dem og for arbejdspladserne og for samfundet. Den skude skal vendes, inden de mange kompetencer og viden, som disse mennesker har oparbejdet gennem et langt liv, bare bliver smidt over bord. Der er ikke brug for at lukke øjnene, mens man kører mod afgrunden. Der er brug for mod til et serviceeftersyn hos den enkelte og omgivelserne. Er vi der, hvor vi skal være…eller?

Livet er dynamisk

Vi befinder os også i en livsfase, hvor familielivet bliver omlagt eller måske endda revet helt ned. Mange bliver skilt. Måske for anden eller tredje gang. Danmarks Statistik taler om en veritabel bølge af sølvbryllupsskilsmisser.

Vi ser familier, der visner hen, når camouflagen af travlhed på jobbet og omsorg for børn forsvinder og efterlader to voksne mennesker i et stort tomt hus, som skal finde ny indhold, enten sammen eller hver for sig, nu hvor børnene ikke længere er bufferen mellem dem. Men igen, mod til at se virkeligheden i øjnene betaler sig.

Livet er ikke statisk. Og det der med, at man ved, hvad man har, holder alligevel ingen steder. Vi ved ikke, hvem der har fundet på udsagnet? Men kan betro læserne af denne klumme, at det er løgn. Man ved ikke, hvad man har!

...til vores dages ende

Vil man have et levende liv til sine dages ende, må man turde udfordre det liv, man har med trygge vaner, forudsigelighed, og mange pyt-pyt´er. Turde miste fodfæstet for en tid, også selvom man er over 50. Hvad er det værste, der kan ske?

Man skal ikke affinde sig med noget halvgodt, bare fordi man er halvlangt i livet.

Det er der overhovedet ingen grund til. Men det er selvfølgelig et personligt valg, om man heller vil? Gå i stå, resignere end risikere noget? Vi vil ikke. Det er præcis derfor vi har skrevet mottoet af Winston Churchill over den virtuelle indgangsport til Modne Livsvalg. Det er ikke slut, før det er slut.

Eksperimentarirum og legeplads

Med Modne Livsvalg har vi skabt et eksperimentarium eller en legeplads, om man vil. Her kan det enkelte menneske få sparring og blive udfordret til at genfinde de kompetencer, der er høstet gennem et langt liv, få nyt mod til at forfølge drømmene – inspiration til at sætte det hele sammen på nye måder til en tilfredsstillende tilværelse. Her kan virksomhederne med de trætte medarbejdere genvitalisere arbejdspladsen. Her kan man få en menneskelig ingefærshot eller et koldt brusebad, afhængig af hvad der er behov for.

Lev det – dette ene liv

Vi har kun et liv. Det skal bruges. Hele vejen. Vi skal bruge hinanden. Hele vejen.

Og Modne Livsvalg er også et spark i røven på den kultur, der er så fersk, at den har glemt alt om styrken af erfaring og variation.

I disse år er der fokus på miljø, på genbrug, på madspild etc. Det er rigtig fint. Og nu er det på tide også at se på de menneskelige ressourcer.

Modne Livsvalg er – også – et rusk i vanetænkningen, en bevægelse mod menneskespild.

Du er selvfølgelig velkommen i vores ”kiosk” og kan følge med i vores aktiviteter ved at abonnere på nyhedsbrevet. Her.

Men vi håber også, at du vil være med til at støbe bollerne til en ny suppe.